Chlorofyl a jeho účinky

Pokud je chlorofyl v nějaké rostlině významně přítomen, obvykle se to projevuje zeleným zbarvením. Odtud také pramení název pro takzvané zelené super potraviny, do kterých patří i zelený ječmen.

Co je to chlorofyl

Chlorofyl je rostlinné zelené barvivo, jenž umožňuje fotosyntézu. Pro někoho může být překvapením, že chlorofyl není důležitý pouze pro rostliny. K životu ho potřebuje i člověk, ale také zvířata.

Jak může být chlorofyl člověku prospěšný z pohledu zdraví

Podpora produkce hemoglobinu

Jestliže má lidský organismus dostatek chlorofylu, může ho využít k vyšší produkci hemoglobinu. Tento proces zpomaluje stárnutí celého organismu, což určitě ocení nejenom ženy. Navíc dokáže tělo lépe regenerovat. To se hodí zejména během rekonvalescence po nějaké nemoci. Ovšem často i jindy, například po větší námaze nebo sportovním výkonu.

Protizánětlivé působení

Chlorofyl má protizánětlivé účinky, čehož lze chytře využít při mnoha zdravotních potížích. Dokáže urychlovat hojení ran, proto byl hojně aplikován i během druhé světové války. Nejde pouze o různá vnější poranění, ale jakékoliv zánětlivé procesy kdekoliv v těle. Například v krku, nosu nebo uších. Pomoci může i u popálenin či kožních vředů.

Silný antioxidant proti rakovině

Antioxidanty mají v popisu práce ochraňovat buňky našeho těla před poškozováním ze strany tzv. škodlivých volných radikálů. Zelený ječmen se díky vysokému obsahu chlorofylu řadí mezi silné antioxidanty, které působí preventivně proti vzniku rakoviny.

Bojovník proti zápachu

Chlorofyl jde bez nadsázky nazvat přírodním deodorantem. Jeho účinky mají příznivý vliv, kterým je snížení tělesného zápachu. To platí jak pro zápach v důsledku lidského potu, tak pro zápach z úst. Za války byl dokonce chlorofyl podáván zraněným, kterým zapáchaly jejich zranění.

Podpora hubnutí

Chlorofyl dokáže tělu dodat energii a současně ho pročistit. Tyto jeho vlastnosti se můžou stát důležitou podporou každé redukce tělesné váhy. Tělo zbavené škodlivých látek má větší šanci „nakopnout“ metabolismus a tedy spalování tuků. Energii jde zase využít během cvičení, bez kterého se u hubnutí nikdo neobejde.

Stabilizace krevního tlaku

Dnešní doba se vyznačuje výskytem vysokého počtu kardiovaskulárních chorob, mezi které se řadí i problémy s vysokým krevním tlakem. Chlorofyl dokáže krevní tlak regulovat. Proto jeho zařazení do jídelníčku skrze zelený ječmen umožní dobrý vliv na prevenci těchto potíží. Může být i součástí pomocné léčby vysokého krevního tlaku.

Proti překyselení

Příliš vysoké pH je podezříváno ze souvislosti s různými nemocemi, do kterých patří i rakovina. Příčinou je nevhodná kyselinotvorná strava plná masa, bílého cukru a alkoholu. Chlorofyl tuto kyselost snižuje a pomáhá tak udržet lidský organismus zdravější.

Krásnější pleť

Pravidelná konzumace zeleného ječmene se díky chlorofylu stane plusovým bodem pro stav vaší pokožky. Ta by se měla postupně stát svěžejší, pružnější a její stárnutí nebude tak rychlé. Někdy dojde i k vymizení ekzémů a vyrážek.

Zdravější střeva

Chlorofyl dokáže podpořit i zdraví střevního traktu. Pomáhá u některých střevních poruch. Je také činitelem, který umožní očistit zanesená střeva od letitých nánosů.

Na základě výše uvedeného výčtu skvělých účinků chlorofylu na lidské zdraví, jenž je obsažený v zeleném ječmeni, se nikdo nemůže divit rostoucímu zájmu o tuto potravinu. To, že nejde o nějaké pohádky potvrzuje i neutuchající zájem vědců o zelené potraviny, včetně ječmene. Již mnoho desítek let se totiž na jejich účinky soustředí mnoho výzkumných týmů po celém světě. Díky nim se neustále objevují nové a příznivé informace.